Pierwowzór tego
przepisu znaleziony w Internecie, dawno zaginął w pomroce dziejów.
Wielokrotnie
wykorzystywany praktycznie przepis, przechodził spektakularne ewolucje. Przepis z
serii lekkich, łatwych i przyjemnych, szczególnie w konsumpcji. Jeden z
ulubionych dań przez naszych gości. A
zaprzyjaźniona koleżanka wysyłając męża na saksy, na drogę nagotowała mu gar tego
specjału…
Żeberka wieprzowe duszone w cebuli
Składniki:
- żeberka
wieprzowe – 1,5 kg
- cebula – 4
szt.
- pieczarki –
30 dag
- masło – 1 łyżka
- grzyby
suszone – 5 szt.
- bulion
grzybowy – 500 ml
- śmietana
kwaśna – 200 ml – 22%
- mąka – 1 łyżka
- liść
laurowy – 1 listek
- pieprz 10
ziarno
- sól – do smaku
- pieprz –
do smaku
- smalec –
do smażenia
Grzyby
suszone – oczywiście najlepsze są borowiki (trudno, podgrzybki też się nadadzą)
- zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin.
Najlepiej smakują te znalezione i zebrane przez nas... |
Wyjąć z
wody, odcisnąć i pokroić na małe kawałki. Pieczarki pokroić w stosunkowe duże
kawałki i lekko podsmażyć al’dente na maśle. Oczyszczone i pokrojone na porcje żeberka umyć
i dokładnie osuszyć. Podsmażyć ostro na smalcu, do zrumienienia. Piernik
rozgrzać do temperatury 180 o C. Cebule obrać i pokroić w piórka. W naczyniu żaroodpornym
lub brytfannie układać warstwami mięso, pokrojoną cebulę, podsmażone pieczarki oraz wymoczone i posiekane uprzednio
grzyby. Każdą warstwę przyprawić, całość zalać gorącym bulionem. Dodać listek
laurowy i pieprz w ziarnach. Dusić pod przykrycie w piekarniku przez około 60
minut, aż mięso będzie miękkie. Ostatnie 15 minut piec bez pokrywki. Wyjąć z
piekarnika, odlać bulion do rondla. Wyłowić liść laurowy i pieprz ziarnisty (na
wypadek gdyby się chciało sos zmiksować – bo i taką wersję testowaliśmy). Zahartować
kwaśną śmietanę, rozetrzeć ją z mąką,
wlać do rondla z bulionem, całość zagotować. Podawać z kaszą gryczaną na sypko, polaną sosem.
Ogórek kiszony domowym sposobem jest niezłym uzupełnieniem całości. Zimne piwo jak
najbardziej wskazane. Dopełnienie niezbędnym przy stole jest miłe towarzystwo, lubiące żeberka jak ja...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz